No onhan se nyt siistiä, kun tietää, mitä haluaa!

Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku päättyi 14.3.18. Haettavana oli yhteensä 79 800 aloituspaikkaa ja hakijoita 71 900. Hakijoista hieman yli 52 000 oli peruskoulunsa päättäviä nuoria. Ammatillinen koulutus pysyi suosituimpana hakukohteena, sillä OPH:n tietojen mukaan yhteishaun ensisijaisista hakijoista 52 prosenttia haki ammatilliseen koulutukseen ja 48 prosenttia lukioon. Kyse on siis vuosittain toistuvasta, varsin massiivisesta tapahtumasta, joka huipentuu kesäkuun puolissa välissä julkaistaviin opiskelijavalintatietoihin. Pilke silmäkulmassa voitaneenkin todeta, että kymmenillä tuhansilla nuorilla pörrää tällä hetkellä epätietoisuuden perhosia vatsassa. Yhteishaku tuo kummasti jännitystä elämään!

Ammattiopisto Luovin VALMA-PAJA:n opiskelijat Zach ja Daniel osallistuivat tuhansien muiden nuorten tavoin kevään yhteishakuun. Heille hakukerta oli toinen, sillä vuosi sitten he päättivät ottaa lisävauhtia opiskeluunsa ammatilliseen koulutukseen valmentavista VALMA-opinnoista.

- Ei sitä ihan ysiluokalla voi vielä tietää, mihin kannattaisi hakea ja mikä oikeasti kiinnostaa, Zach toteaa päätöksestään.

- Ja ammattihaaveet voi vielä ysillä vaihdella moneen kertaan. Se on sellaista arpapeliä, että mikäköhän tänään kiinnostaisi, komppaa Daniel


Toiko VALMA- vuosi sitten varmuutta jatkosuunnitelman laatimiseen?

- Toi se. Kun pääsi itse tutustumaan viikon mittaisissa koulutuskokeiluissa eri koulutusaloihin ja työtehtäviin, niin sitten tiesi oikeasti, mitä se tarkoittaa, jos vaikka joku on media-assistentti, Daniel kertoo ja jatkaa: ”Minä kävin koulutuskokeilussa mediapalvelujen toteuttamisen perustutkinnossa, catering-alalla ja sitten liiketoiminnan perustutkinnossa. Tuo liiketoiminta oli sitten se, että se kolahti. Tykkään asiakaspalvelusta ja sellaisesta työstä, jossa näkee muitakin ihmisiä. Koulutuskokeilussa päivät meni tosi nopeasti ja pääsin käyttämään kielitaitoani.”


Myös Zach pitää VALMA-vuoden työvaltaista opiskelua ja mahdollisuutta koulutuskokeiluihin arvokkaana asiana. Hän on käynyt Danielin tavoin kokeilemassa useampaa koulutusalaa, joista liiketoiminnan perustutkinto varmistui yhteishaun ensimmäiseksi hakutoiveeksi. Leipuri-kondiittorin koulutus tuntui pitkään myös vahvalta jatkosuunnitelmavaihtoehdolta, sillä Zachilla on paljon kädentaitoja ja visuaalista osaamista, jota alan opinnoissa olisi voinut hyödyntää. Zach varmisteli omaa kiinnostustaan kaupallisen alan työtehtäviin työvaltaisesti kaupan alalla VALMA-ryhmän mukana opiskellen.

- Olen tehnyt töitä Oulun 1kirpparilla, Tuiran S-marketilla ja Luovin omissa kahvioissa. Mitään sellaista ei vielä ole kaupan alan työtehtävissä tullut vastaan, mikä olisi ollut jotenkin kamalaa tai ärsyttävää. Ja olen päässyt tekemään monenlaista aina hyllyttämisestä asiakaspalveluun ja ostoskärryjen huoltamiseen. Leipominen ja kakkujen koristeleminen saavat nyt tässä vaiheessa jäädä mukavaksi harrastukseksi.


Zach ja Daniel elävät nyt kutkuttavia, odotuksen täyttämiä viikkoja. Kumpikaan ei myönnä stressaavansa liikaa opiskelupaikan varmistumisen suhteen, mutta into ammattiopintojen aloittamiseen on suuri. Miten he kokeneina yhteishaun konkareina neuvoisivat tulevia ysiluokkalaisia oman jatkosuunnitelman laatimisessa?

- Kannattaa kysyä koulutuskokeilumahdollisuutta niille opiskelualoille, mitkä itseä kiinnostaa ja mennä muutoinkin tutustumaan alaan. Ei kannata ostaa ”sikaa säkissä”, jos voi käydä kokeilemassa, tuntuuko opiskelu alalla hyvältä ja kiinnostavalta. Se on sinun valintasi ja päätöksesi, että mitä haluat opiskella ja myöhemmin tehdä työksesi. Siksi on hienoa, että tietää oikeesti, mihin on menossa, Zach ja Daniel toteavat.


Vaikka yhteishaku on tärkeä asia, on kuitenkin hyvä muistaa, ettei se sido hakijaa loppu elämäksi tiettyyn ammattiin tai työtehtäviin. Aina voi muuttaa ammatillista suuntaansa, myös aikuisena. Suomessa on noin viisisataa erilaista ammatillista ja korkeakoulututkintoa, joista jokaiselle varmasti löytyy se kohdallisin vaihtoehto. On hyvä myös huomata, että samanlaisiin työtehtäviin voi päästä usean koulutuspolun kautta. Mikään koulutus tai uuden oppiminen ei ole turhaa, sillä aiemmassa koulutuksessa tai vaikkapa harrastuksissa hankittua osaamista tunnustetaan ja tunnistetaan koulutusmaailmassa tehokkaasti.


”Nōn scholae, sed vītae discimu”, totesivat jo viisaat roomalaiset aikoinaan. Emme opiskele koulua vaan elämää varten!"Eniten tarvitsemme elämässä ihmistä, joka rohkaisee meitä tekemään sen, minkä osaamme."
- Ralph Waldo Emerson