Kiitos lukuvuodesta 2019-2020

Päivitetty: 7. heinä 2020

Vuosi on hurahtanut vauhdilla! Vetovoimalan väki siirtyy pian kesälaitumille, mutta ennen sitä kiitämme kuluneesta työvuodesta yhteistyökumppaneita ja hankkeemme tapahtumiin osallistuneita. Lukuvuoden 2019-2020 mittaan tapahtumiimme osallistui yli 600 henkilöä ympäri Suomen!Syksy 2019 käynnistyi Vetovoimala-hankkeella vauhdikkaasti kaupunkien omilla yhteistyöfoorumeilla, joissa työstettiin alueellisia kehittämiskohteita. Yhteistyöfoorumeiden myötä useilla paikkakunnilla käynnistettiin erilaisia pilotointeja. Oulussa jatkui vertaisryhmäpilotointi, jossa mukana oli peruskoulun nuoria sekä jo toisella asteella opiskelevia. Lisäksi käynnistimme vertaisryhmäpilotoinnin Rovaniemelle. Kuopiossa toteutettiin nivelvaiheen ohjauspalvelupilotointia peruskoulun päättäville nuorille, jotka tarvitsivat tukea jatkosijoittumiseen sekä toteutettiin Pohjois-Savon peruskouluihin road show, joissa esiteltiin neljää oppilaitosta Kuopion alueelta.


Järjestimme syksyllä yhteistyössä Tämä Elämä -hankkeen kanssa neljällä paikkakunnalla koulutuskierroksen ”Tuetko toimijuutta, luotsaatko tulevaisuuteen?”. Koulutuskierroksella keskiössä olivat toimijuuden ja osallisuuden teemat, tulevaisuusohjaus sekä yhdenvertaisuuden toteutuminen. Osallistuimme Kainutlaatuinen ope -tapahtumaan Kajaanissa, Ajankohtaista Amiksessa -tapahtumaan Oulussa ja Educa-messuille Helsingissä. Helsingissä järjestimme Stadin ammatti- ja aikuisopiston tiloissa Erilaisia polkuja ammattiin -messut, joihin osallistui huimat 300 kävijää.


Tapahtumissa käytyihin keskusteluihin ja yhteistyöhön ei voi muuta sanoa kuin wau! Meillä on yhteinen tahtotila ja osaaminen nivelvaiheen kehittämistyöhön.

Järjestimme myös nettikahviloita yhteistyössä Oppimis- ja ohjauskeskus Valterin kanssa teemoilla "Tukea tarvitsevan oppilaan ohjaus peruskoulusta toiselle asteelle siirryttäessä" sekä "Toimintakyky nivelvaiheen tiedonsiirron siltana". Lisäksi järjestimme yhteistyössä Stadin ammatti- ja aikuisopiston kanssa chättejä erityisen ja vaativan erityisen tuen hakupalveluista pääkaupunkiseudulla.

Stadin ammattiopisto kehitti jatkuvan haun avuksi EIKKA – erityisen tuen tunnistamisen työkalupakin. EIKKA on jokaisen ohjausalan ammattilaisen käytössä maksuttomasti. Työkalupakki on verkkopohjainen sivusto, jota voidaan hyödyntää ohjauksen työkaluna opiskelijan tuen tarpeen tunnistamiseen esimerkiksi hakuvaiheessa, opintojen aikana, TE-palveluissa tai työpajoilla.


Tutustu EIKKAAN täältä!


Hankkeemme tulee päätökseen 2020 vuoden lopussa. Haluamme juhlistaa yhteistyötä, jakaa hankkeen aikana työstettyä materiaalia työsi avuksi sekä kokemuksiamme yhteisen kehittämistyön jatkamista varten.

Järjestämme kuudella paikkakunnalla Vetovoimaisesti yhdessä -seminaarin perjantaina 25.9.2020. Seminaarin teemana on "Hyviä käytänteitä erityisen tuen poluille".


Vuoden mittaan olemme kehittäneet valtakunnallista ohjausmallia yhteistyössä alan toimijoiden kanssa. Ohjausmalli esitellään seminaarissa ja tuodaan Vetovoimalan nettisivustolle käytettäväksi. Lisäksi olemme työstäneet opetus- ja ohjaushenkilöstön käyttöön VETOVOIMALA-kortteja, jotka toimivat haastattelu- ja ohjaustilanteissa keskustelun avaajina sekä asiakkaan osallisuuden vahvistajana opintojen ja ohjauksen suunnittelussa ja erityisen tuen tarpeen arvioinnissa. Kortit sopivat niin yksilötyöskentelyyn kuin ryhmätyöskentelyyn ja myös ne julkaistaan hankkeen seminaarissa.


Odotamme innolla jo syksyn seminaariamme. Seminaarissa kuulemme Jaakko Helanderin ajatuksia siirtymistä – ura- ja opinto-ohjauksen kohdistuspisteistä. Helsingin yliopiston tutkijatohtori Irene Rämä esittelee hankkeen puitteissa tekemänsä selvityksen tuloksia otsikolla "Nivelvaiheen verkostotyöhön voimaa toimintakykyajattelusta". "Sanat, teot ja hyvät kohtaamiset auttavat arjessa" -kokemuspuheenvuorossa äänessä Anna-Reeta Pakarinen.


Lisäksi esittelemme ja jaamme jokaiselle osallistujille hankkeen julkaisun, jossa on runsaasti nivelvaiheen ohjaukseen liittyviä menetelmiä ja toimintamalleja ohjaustyöhön. Käymme läpi paikkakunnittain, miten tästä eteenpäin.


Nähdään syksyllä ja iloa kesään!


Yhteistyöterveisin,


Ninni Sormunen

opintoneuvoja

ammattiopisto Luovi

"Eniten tarvitsemme elämässä ihmistä, joka rohkaisee meitä tekemään sen, minkä osaamme."
- Ralph Waldo Emerson